Over ons

Ter herinnering aan ‘Jong Belegen’ 2006-2020, dierbare geschiedenis.

Op 17 september 2020 overleed Marjan de Wilt,
mijn dierbare, bijzondere en talentvolle theaterpartner en vriendin
aan de gevolgen van een anderhalf jaar durende ernstige ziekte.
Gedurende 25 jaar maakten wij samen theater, eerst in het kader van het voortgezet onderwijs, daarna sinds 2006 als duo ‘Jong Belegen’.
Als ‘Jong Belegen’ speelden we samen meer dan 200 voorstellingen.

Een kleine geschiedenis…

Nadat we in 2006 begonnen waren met onze kindervoorstelling ‘Duizendpoot is moe’ besloten we in 2007 voorstellingen voor ouderen te gaan maken.
Onze eerste ouderenvoorstelling was ‘Van Oude Dingen en Mensen Die Voorbij Komen’ in 2008, geïnspireerd op het boek van Louis Couperus, in het jaar dat dit boek het thema van de Boekenweek was.
Mede dankzij subsidies van (ouderen)fondsen was er veel belangstelling voor deze voorstelling in m.n. zorginstellingen.
Onze tweede voorstelling ‘Van Alle Tijden’ in 2010 was een soort vervolg hierop, hoewel beide voorstellingen ook afzonderlijk te bekijken waren.

Met onze personages de zussen Vera (Joyce) en Judith (Marjan) Meijer, verwerkten we veel van onze eigen herinneringen en ervaringen in de verhaallijn.
Later speelden we de twee voorstellingen afwisselend door elkaar heen en tenslotte hebben we de twee voorstellingen samengevoegd tot een voorstelling van twee maal drie kwartier.
Van de voorstelling ‘Van Alle Tijden’ konden we gepersonifieerde voorstellingen maken met foto’s van een jarige, een jubilaris of een gouden of zilveren bruidspaar in de diaserie.

Onze voorstelling ‘Waar zijn we gebleven…’ die in 2014 in première ging, was meer gericht op publiek van onze eigen leeftijd. We lieten er 17 van onze eigen liedjes in horen. De ‘wijsheden’, filosofieën en overdenkingen die we zelf koesterden konden we erin kwijt. We speelden deze voorstelling heel veel voor de Vereniging Vrijzinnig Protestanten in het kader van zingeving, maar veel ook voor vrouwen van het KVG en Vrouwen van Nu.

Parallel lopend aan de twee ouderenvoorstellingen en ‘Waar zijn we gebleven…’ ontwikkelden we vanaf 2011 de humoristische pop-up voorstelling ‘Buurvrouw & buurvrouw’.
Marjan scoorde met haar personage Veronica Martinez en diens taal-verhaspelingen en kwinkslagen de lach, mijn personage ‘mevrouw Wentinck’ fungeerde meestal als ‘aangever’.

Onze laatste ‘nieuwe’ voorstelling was een herziene versie van ‘Duizendpoot is moe…’
In 2016 werd mijn gelijknamige kinderboek uitgegeven, waarvan het verhaal een variatie is op het verhaal van onze eerste kindervoorstelling. We maakten de voorstelling identiek aan het boek, vulden het aan met nog wat liedjes en ik maakte er een nieuw decor voor.  Toen we gevraagd werden om tijdens de Kinderboekenweek 2018, met het thema vriendschap een hele serie van deze voorstelling te spelen in Berkel en Rodenrijs, maakten we er ook een hele educatieve bijlage bij, met werkboekjes en meezing cd’s. 

In januari 2019 speelden we onze laatste twee voorstellingen. In februari moesten we de voorstelling van ‘Van oude dingen…’ die gepland stond afgelasten omdat Marjan ziek was. Daarna brak een verdrietige tijd aan, waarin we niet meer konden spelen en we alle voorstellingen die gepland stonden moesten annuleren.

Er is nu definitief een einde gekomen aan ‘Jong Belegen’.
Iedereen die ons in een of meerdere voorstellingen heeft meegemaakt, zal goede herinneringen hebben aan Marjan’s energie, humor, muzikaliteit en professionaliteit.
We zullen haar enorm missen en haar nooit vergeten.

In liefdevolle herinnering aan Marjan de Wilt en Jong Belegen, 

Joyce Turek

N.B. Na enige tijd zal ook deze website ophouden te bestaan.
Registraties van onze voorstellingen zijn voorlopig hier nog te zien en ook via youtube of op mijn website www.este.nl 
Mijn eventuele nieuwe theateractiviteiten zullen mettertijd ook op deze website van Esté beeld.taal worden aangegeven.
Onze cd’s zijn nog te bestellen door een mail te sturen naar este@planet.nl.

Wie wil kan nog een reactie achterlaten in het gastenboek.